Arkadhallar i Japan

Japan är på många sätt arkadspelets moderland. Närapå alla arkadspel vi i väst spelade under 1980- och 1990-talet kom från soluppgångens land. Japans dominans som speltillverkare gäller i mångt och mycket fortfarande: av världens tre största spelkonsoler är två Japanska (PS3 och Nintendo Wii). Spelande är långt mer mainstream där än det är här, även om en förändring sakta är på gång. Det är därför kanske inte så konstigt att Japan är det land där arkadhallar fortfarande lever och frodas, medan de är nästintill utrotade här.

Arkadhall i JapanSkälet till att det är så är delvis att arkadhallar är en vanlig form för socialt spelande i Japan. När vi tänker på socialt spelande här så tänker vi på spel som Rock Star, som man spelare tillsammans med vänner hemma. I Japan spelas liknande spel ofta i arkadhallar, vilket förstås ger än mer stämning. Det är inte en slump att karaoke är en Japansk uppfinning.

Arkadhallar i Japan har därför ett bredare utbud än arkadhallar här, de få som finns kvar. Även spel som vi förknippar med konsoler och datorer, som till exempel rollspel, spelas som arkadspel: något som aldrig riktigt slog igenom i väst.

Sedan är det ju så att Japan är väldigt tättbefolkat, med väldigt små lägenheter. Att bjuda hem någon eller några vänner är ofta svårt, vilket gör att umgänge ofta sker i offentliga miljöer, som restauranger och caféer och just arkadhallar. En lägenhet som i Sverige betraktas som normalstor är med Japanska mått ofantlig: kostnaden för en sådan överstiger vad de flesta har råd med. Att arkadhallar överlever i Japan är alltså fullständigt logiskt.

100 Yen: The Official Story Trailer from Strata Studios on Vimeo.