Arkadspelens historia

Arkadspel är underhållningsmaskiner där tv-skärm och styrspakar sitter ihop i en enhet. För racingspel är det dessutom vanligt att maskinen även har stolar för spelarna. På grund av dessa särskilda kännetecken tar arkadspelen ganska mycket plats och är således inte direkt lämpade för hemmabruk.

Arkadspelens historia går tillbaka till 1966 då pionjärerna SEGA utvecklade en första maskin, Periscope, som faktiskt var en omedelbar succé. En anledning kan ha varit att det bara kostade en amerikansk quarter att spela en omgång.

År 1972 grundades Atari. Företagets första produkt, Pong, var den första riktigt tunga titeln i arkadspelsvärlden. Taito var en annan aktör som nådde stora framgångar under 1970-talet. Numera klassiska Space Invaders lanserades 1978 och är en av de mest populära arkadmaskinerna i historien.

Pac-Man och Donkey Kong
Arkadspelens gyllene era löpte från sent 1970-tal till mitten av 1980-talet. Pac-Man lanserades 1980 och strax därefter blev Donkey Kong många spelares favorit. En anledning till guldåldern var att retauranger och barer började installera arkadmaskiner i stor skala. Under tidigt 1980-tal hade alla uteställen med självaktning en arkadsmaskin.

1990-talets arkadspel
Mitten av 1980-talet markerade starten på TV-spelseran. Atari, Nintendo och SEGA lanserade konsoler med utbytbara kassetter. Man kunde alltså spela videospel hemma i TV-soffan. Dessutom var konsolerna relativt billiga. På grund av detta minskade arkadspelens popularitet något.

För att kunna konkurrera med konsolerna var arkadspelstillverkarna tvungna att förbättra sina maskiner och även lansera nya spel. Ett nytt grepp var fightingspel där två spelare kunde spela mot varandra. Street Fighter II lanserades 1991. Året därpå kom Mortal Kombat ut på marknaden.

Dagens arkadspel
Även om TV-spelskonsoler och kraftfulla datorer i dag är i var mans ägo finns fortfarande ett stort intresse för arkadspel. Dagens arkadspel karaktäriseras av de har spelidéer som bygger på en typ av spelkontroller som är svåra att ha hemma. Musikspel och dansspel är exempel på vanliga arkadspel som man i dag hittar i arkadhallar och i barer/restauranger. De klassiska arkadspelshallarna är dock ett minne blott.