Bygg din egen arkadkabinett

Arkadhallarna må ha dött ut i Sverige, men vi är fortfarande många som tycker att små handhållna kontroller känns lite futtigt. Ge oss därför i stället ett riktigt arkadspel! Men vad ska man göra om det inte finns arkadhallar att tillgå? Ett alternativ är förstås att köpa ett begagnat arkadspel. Men det begränsar vilka spel man kan spela. I stället kan man därför bygga ett eget, med lite besvär. Egentligen syftar ”arkadkabinett” enbart på ytterhöljet, själva skalet, på arkadspelet, men många använder de två begreppen synonymt.

Det första man bör göra är att välja vilken hårdvara man vill använda. En spelkonsol, PC, eller till och med en riktig gammal hemdator som Commodore 64, eller Amiga. Hur man går till väga för att spelkontroller ska kopplas till arkadspelets knappar och styrspak varierar då givetvis. För den som är har hyfsad kunskap om hur hårdvaran i fråga fungerar är det inga problem, för andra finns det flera beskrivningar på nätet.

När det sen gäller själva kabinettet finns det ju två alternativ: antingen att köpa ett existerande kabinett, eller att bygga själv. Att bygga själv kräver visst utrymme och utrustning, men inte så farligt. Man får göra sin egen ritning, eller hitta en på nätet, och sedan såga ut ur något lämpligt material, gärna en MDF-skiva av något slag.

Sedan gäller det att få allt att sitta i hop och fungera som det ska: vilket kan ta sin lilla tid. När sedan allt fungerar rent tekniskt gäller det också att finslipa alla detaljer. Arkadkabinettet ska ju helst se så ”riktigt” ut som möjligt. När allt är klart har kan du så spela dina spel så som spel ska spelas – på arkadmaskin.