Retrogathering 2012

Min egen samling av gamla dator- och TV-spel är inte så stor som jag själv skulle önska. Det är nämligen så att när jag var ung och dum trodde jag att jag förstod elektronik bättre än jag gjorde: och därför bestämde jag mig exempelvis för att, när jag fått min första hemdator, öppna mitt pong-spel och se efter hur det såg ut inuti. Men en del har överlevt, och jag letar fortfarande efter mer: speciellt väl fungerande Amigor av olika modeller. En Amiga 4000, som var långt dyrare än jag hade råd med när det begav sig, är önskedrömmen.

Men vad har jag då egentligen i min samling? Först och främst två Commodore 64. En var min ursprungliga, inköpt 1984 och fortfarande fungerande, och den andra är en ”reserv” inköpt för några år sedan. Jag hade även en tredje, inköpt för tio år sedan som tyvärr gick och dog, men som duger som reservdelslager. Förutom detta även ett antal diskettstationer: en 1541 (inte 1541 II), och en 1571. Länge ville jag också få tag på en 1581, för att kunna använda 3½”-disketter, men det känns lite onödigt numera. Förutom detta även en uppsjö olika spel, de flesta i ganska dåligt skick.

Dessutom ligger ett antal Game & Watch-spel och skräpar. Oil Panic och Donkey Kong jr. var favoriterna som liten, och tyvärr de enda som inte rostat sönder (batterifacket är ofta boven i dramat).

Vad gäller lite senare saker finns även en fullt fungerande Amiga 500, med diverse tillbehör såsom ett antal externa diskettstationer och flertalet minneskort. Ett antal olika äldre PC-datorer, från 1990-1995, som främst används för gamla DOS-spel, känns lite väl anonyma för att räknas.