Spelandets historia

senetSpelandet är antagligen lika gammalt som den mänskliga civilisationen. Man har i Egypten hittat Senet-spel som är över 5,000 år gamla. Och även de andra uråldriga civilisationerna spelade av allt att döma också spel för nöjes skull. Det äldsta spelet som fortfarande spelas aktivt idag är Backgammon; det äldsta Backgammon-brädet man hittat är också det ungefär 5,000 år gammalt. Men det finns också en religiös aspekt på spelande. Senet och Backgammon var antagligen rena nöjesspel. Men annat var det med tärningar; dessa användes för att tolka gudarnas vilja, för att förutsäga framtiden och en mängd andra mystiska saker.

Och så fortsatte spelandet under flera tusen år, med tärningar och den ”klassiska” typen av brädspel som Backgammon, Schack och Go. Men någon gång under 800-talet uppfanns spelkortet i Kina. Den idén spred sig sedan snabbt västerut, och fick omedelbart fäste i Europa när de introducerades på 1300-talet. Men spelkorten stod inte oemotsagda. Kortleken kallades för ”Djävulens Bibel”, vilket säger något om kyrkans syn på saken. Det hindrade dock inte att hundratals olika kortspel utvecklades.

Under åren fram till 1900-talet utvecklades spelandet på en mängd olika sett, men mest i form av gambling, spel om pengar. De första casinona uppstod på 1600- och 1700-talet och möttes av lika delar entusiasm av motstånd. Spel för nöjes skull existerade också, men i huvudsak i form av äldre tiders brädspel och nya kortspel. Det var först på 1900-talet som nöjesspelandet blev riktigt utbrett, med uppfinnandet av brädspel som Monopol och Cluedo. Dessa skulle sedan dominera nöjesspelandet fram till 1970-talet, när de första arkadmaskinerna och enkla TV-spelen kom. Sedan dess har spelutvecklingen i mångt och mycket handlat om datorer och datorspel. Numera sker det mesta spelandet, både för nöjesspel och om pengar på datorer.

Den senaste utvecklingen av spelandet hänger samman med mobiltelefoner. I takt med att dessa blivit kraftfullare och fått bättre skärmar har möjligheterna för vad man kan göra med dem ökat. Och spelandet är där en viktig del. I dag finns stora mängder spel att välja mellan. Och då inte enbart nöjesspel. Till exempel NordicBet har utvecklat en bra spelapp, för den som vill spela om pengar via sin mobiltelefon.